Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τον επαγγελματία-εκπαιδευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο του 34ου Συνεδρίου Europalso – που αποτελεί πλέον θεσμό στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης- με θέμα «‘Ευ Επιχειρείν’ στην ψηφιακή εποχή: Adapt, Upgrade, Grow».
Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28/8 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και τις εργασίες του παρακολούθησαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών από όλη την Ελλάδα.
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Europalso και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Ζηκόπουλος μίλησε για το νέο τομέα, Europalso Digital Academy, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση των κέντρων ξένων γλωσσών, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται προηγμένα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογικές προτάσεις – μονόδρομος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή εποχή. Ο κ. Ζηκόπουλος ανέπτυξε, κατά την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδρίου, τις πολυσχιδείς δράσεις του Συνδέσμου προς όφελος των επαγγελματιών – μελών του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην εναρμόνιση των κέντρων με τον GDPR, στο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ για εκπαίδευση και πιστοποίηση επαγγελματιών του κλάδου, σε μία σειρά από στοχευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια κ.ά.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν: Ζωή Ράπτη, Βουλευτής Β’ Αθηνών – βόρειος τομέας Ν.Δ., Αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος Κυβέρνησης, Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – βόρειος τομέας ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α., Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε το μείζον ζήτημα της παραοικονομίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη μεγάλη μάστιγα που πλήττει τον συγκεκριμένο Κλάδο -τα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και τα παράνομα οικοδιδασκαλεία- όπως πολλάκις έχει τονίσει στις παρεμβάσεις του και ο πρόεδρος του Europalso. Για το ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων παρατάξεων ανέφεραν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του ζητήματος.
Παρουσιάζοντας, παράλληλα, την πολύπλευρη δράση του Ε.Ε.Α. ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη διενέργεια κλαδικών μελετών, μεταξύ των οποίων και για τον κλάδο των κέντρων ξένων γλωσσών, με επίκεντρο το παρόν και το μέλλον των υπό μελέτη κλάδων, αλλά και στη διάθεση από το Επιμελητήριο ψηφιακών υπογραφών – σε τιμή κόστους- σημειώνοντας τον ρόλο – κλειδί του εργαλείου αυτού για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι ο κλάδος δεν είναι απλά υποστηρικτικός του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, είναι ουσιαστικά το σύστημα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Με αφορμή και την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Καββαθάς οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 99,6% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα, απασχολούν πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους, το 87% της απασχόλησης, γεγονός που επιβάλει τα κόμματα να αντιμετωπίζουν τις ΜμΕ «όχι ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά και την καρδιά της οικονομίας». Υπογράμμισε, τέλος, τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης: Υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπερχρέωση και χρηματοδότηση, κυρίως μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τη βασική ανάπτυξη του θέματος ανέλαβαν φέτος, οι καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί – πανεπιστημιακοί καθηγητές: Δημήτριος Μπουραντάς, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Robert Mellon, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, κλινική ψυχολογία, Γιάννης Τζαβλόπουλος, BA, MBA, PhD, Σύμβουλος Ανάπτυξης, CEO εταιρείας συμβούλων, Γεωργία Λειβαδάρου, Σύμβουλος Ανάπτυξης, BA in Business Administration, MBA in Marketing Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λιλίκα Κουρή, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν άκρως ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές ομιλίες για:
- τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση,
- νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας
- τρόπους αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
- ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις για προώθηση των υπηρεσιών των ΚΞΓ μέσα από το Europalso Digital Academy.
Στο πάνελ των ομιλητών της κεντρικής εκδήλωσης συμμετείχαν ακόμα οι εκπρόσωποι του βρετανικού φορέα πιστοποίησης ESB, Tina Renshaw, Chief Executive Officer ESB και Elaine Rudduck Chief Examiner ESB.
Στην κεντρική εκδήλωση, τέλος, παρευρέθηκε η πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος του κέντρου φιλοξενίας του άρρωστου, Άπορου Παιδιού και Οικογένειας «Ηλιαχτίδα», κα Ντόρα Κασιμέρη μαζί με την ομάδα της. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης το Europalso στηρίζει το έργο του ιδρύματος και με κάθε ευκαιρία διοργανώνει εκδηλώσεις για την οικονομική του ενίσχυση.
Όπως κάθε χρόνο, λειτούργησε και έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου με όλες τις πρόσφατες και καινούργιες εκδόσεις γνωστών εκδοτικών οίκων.
Το φετινό Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν τις τοποθετήσεις Γ. Ζηκόπουλου, Ζ. Ράπτη, Κ. Ζαχαριάδη, Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γ. Καββαθά:
Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του Europalso κ. Γ. Ζηκόπουλου
δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από την κεντρική εκδήλωση και τις τοποθετήσεις των καταξιωμένων ακαδημαϊκών επί του βασικού θέματος.