Europalso

Επιστολή EUROPALSO στην Υπουργό Παιδείας για την διδασκαλία της ξένης γλώσσας στα Κέντρα ξένων γλωσσών και τις Επάρκειες

Επιστολή EUROPALSO στην Υπουργό Παιδείας για την διδασκαλία της ξένης γλώσσας στα Κέντρα ξένων γλωσσών και τις Επάρκειες

Αρ. Πρωτ: 38967/5Τ/2021

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Προς:               κ. Νίκη Κ. Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοιν:               κ. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα:              Διδασκαλία ξένης γλώσσας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είμαστε ένας κλάδος βάναυσα χτυπημένος από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μαύρα ιδιαίτερα που δρουν ανεξέλεγκτα, και την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των Κέντρων μας τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο 2020 και από το Νοέμβριο 2020 έως και Μάιο 2021, λόγω πανδημίας.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η κατάργηση του θεσμού της Επάρκειας που επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 6117/Α5/2017 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 324/Β/8-2-2017), επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό μας έργο και έχει καταφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ΚΞΓ.

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών – Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι υπέρ του θεσμού της χορήγησης επαρκειών με προϋπόθεση την παρακολούθηση επιμορφωτικού προγράμματος το οποίο θα οδηγεί σε απόκτηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας.

Kρίνεται απαραίτητο το εν δυνάμει διδακτικό προσωπικό των ΚΞΓ να διαθέτει γνώσεις σε τομείς όπως παιδαγωγική, παιδοψυχολογία, διδακτική μεθοδολογία και χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς και πως εφαρμόζονται όλα αυτά στην τάξη.

Επιπλέον, με την πρότασή μας δεν επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντιθέτως, τα δίδακτρα και εξέταστρα θα προσθέσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Για τους λόγους αυτούς, κυρία Υπουργέ,

Σας ζητούμε να επαναφέρετε το θεσμό της επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών, υιοθετώντας την πρότασή μας για αναβάθμισή του και

Σας παρακαλούμε να ορίσετε άμεσα μια συνάντηση ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε δια ζώσης τα επιχειρήματα μας και να σας εκθέσουμε αναλυτικότερα τις προτάσεις μας για την κατάρτιση του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος. Επιθυμία μας είναι να παρέχεται αυτό από Δημόσιο Πανεπιστήμιο, πρακτική που ήδη εφαρμόστηκε προσφάτως από το Υπουργείο σας με τους επαρκειούχους που εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν από Δημόσια Πανεπιστήμια όπως τo ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Θεσσαλίας και το ΔΠΘ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Έφη Θεοχάρη Γεώργιος Ζηκόπουλος
Exit mobile version