fbpx
More
    ΑρχικήΕιδήσειςΓραφείο Μελών - ΕιδήσειςΠληρωμές IRIS – Υπενθύμιση: υποχρεωτικό από 3/9 για τις ατομικές επιχειρήσεις

    Πληρωμές IRIS – Υπενθύμιση: υποχρεωτικό από 3/9 για τις ατομικές επιχειρήσεις

    Υπενθυμίζουμε στους συνάδελφους – ιδιοκτήτες ΚΞΓ που διατηρούν ατομική επιχείρηση ότι, τυπικά, από  Τρίτη 3/9 θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα IRIS. Για το τι είναι το σύστημα IRIS, (πατήστε εδώ).

    Όσοι δεν έχετε προβεί ακόμα σε αυτή τη διαδικασία, σας προτείνουμε να προβείτε το συντομότερο για να αποφύγετε την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου.

    Η ενεργοποίηση γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε τράπεζα, αρκεί να έχετε ανοίξει e-Banking στον επαγγελματικό σας λογαριασμό. Απλά χρειάζεται να εισέλθετε στο e-Banking της τράπεζας σας, να αναζητήσετε και να επιλέξετε την υπηρεσία «IRIS Payments» και εν συνεχεία να την ενεργοποιήσετε. Ακολούθως, ο επαγγελματικός σας λογαριασμός θα μπορει να δέχεται πληρωμές μέσω IRIS.

    Στους πελάτες σας που επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε τέτοιου είδους πληρωμές μπορείτε να διαμοιράσετε είτε το ΑΦΜ, είτε το κινητό, είτε το μοναδικό κωδικό QR που θα παράξει αυτόματα το σύστημα.

    Επισημαίνουμε, τέλος, ότι τα ΚΞΓ που έχουν νομική μορφή (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ κλπ) δεν υπόκεινται ακόμα σε αυτήν την υποχρέωση. Θα χρειαστεί να προσαρμοστούν αλλά σε μετέπειτα χρόνο, και πάντως εντός του 2025.

     

    Τι είναι το IRIS;

    Πρόκειται για έναν καινούργιο τρόπο πληρωμής που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να μεταφέρει χρήματα σε κάποιον τρίτο ή σε κάποια επιχείρηση. Η υπηρεσία πληρωμών IRIS (IRIS Payments), προσφέρεται από όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Αlpha Bank,  Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και από Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva, Optima, Attica, και δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων, μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς να επιβαρύνεται ο χρήστης με τραπεζικά έξοδα. Ισχύει για ποσά έως 500 ευρώ και μόνο για μεταφορές-καταθέσεις εντός Ελλάδος.

     

    Για να προβαίνει σε τέτοιου είδους πληρωμές, το μόνο που χρειάζεται ένα φυσικό πρόσωπο είναι:

    1. Να έχει ένα οποιοδήποτε smartphone
    2. να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζας του και
    3. να γνωρίζει το κινητό ή το ΑΦΜ της επιχείρησης που επιθυμεί να πληρώσει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γνωρίζει τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου.

     

    Για να δέχεται τέτοιου είδους πληρωμές, το μόνο που χρειάζεται ο επιχειρηματίας είναι:

    1. να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS μέσα από το e-banking του επαγγελματικού του λογαριασμού.
    2. να διαμοιράσει στους πελάτες του, είτε το ΑΦΜ, είτε το κινητό, είτε το QR code που θα του αναπαράξει αυτόματα το σύστημα.

     

    Σε τι οφελεί αυτός ο τρόπος πληρωμής;

    Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Είναι μαλιστά δωρεάν (χωρίς τραπεζικές επιβαρύνσεις) και για τα δύο μέρη της συναλλαγής (καταθέτη και δικαιούχο).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Δεκεμβρίου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
    Δωρεάν επανεξέταση στις εξετάσεις γλωσσομάθειας ESB: Τι ισχύει
    Εξετάσεις ESB, IFG, GOETHE Δεκέμβριος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες
    - Advertisment -

    Τελευταία Νέα

    Γραφείο Εξετάσεων