fbpx
More
    ΑρχικήΕιδήσειςΓραφείο Μελών - ΕιδήσειςTax Advisory Office: Τρόπος Πληρωμής IRIS

    Tax Advisory Office: Τρόπος Πληρωμής IRIS

    Τι είναι το IRIS;

    Πρόκειται για έναν καινούργιο τρόπο πληρωμής που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να μεταφέρει χρήματα σε κάποιον τρίτο ή σε κάποια επιχείρηση. Η υπηρεσία πληρωμών (IRIS Online Payments), προσφέρεται από όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Αlpha Bank,  Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, και δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων, μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς να επιβαρύνεται ο χρήστης με τραπεζικά έξοδα. Ισχύει για ποσά έως 500 ευρώ και μόνο για μεταφορές-καταθέσεις εντός Ελλάδος.

    Για να κάνει τέτοιου είδους πληρωμές, το μόνο που χρειάζεται ένα φυσικό πρόσωπο είναι:

    1. Να έχει ένα οποιοδήποτε smartphone
    2. να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζας του και
    3. να γνωρίζει το κινητό ή το ΑΦΜ της επιχείρησης που επιθυμεί να πληρώσει. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γνωρίζει τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου.

     

    Σε τι οφελεί αυτός ο τρόπος πληρωμής;

    Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Είναι μαλιστά δωρεάν (χωρίς τραπεζικές επιβαρύνσεις) και για τα δύο μέρη της συναλλαγής (καταθέτη και δικαιούχο).

     

    Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις;

    Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, εφόσον οι πελάτες τους το επιθυμούν, από 1.12.2024. Αυτό το περιθώριο δίνεται προκειμένου:

    1. Στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή και
    2. Ο επιχειρηματίες να έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία IRIS.

     

    Ενεργοποίηση IRIS

    1. Η υπηρεσία IRIS ενεργοποιείται μέσω εφαρμογής κινητού ή μέσω της ιστοσελίδας (web browser) της εκάστοτε τράπεζας. Ο χρήστης κάνει ηλεκτρονική εγγραφή στην υπηρεσία δηλώνοντας το λογαριασμό στον οποίο επιθυμεί να του γίνεται η πίστωση των μεταφερόμενων ποσών. Επιπρόσθετα χρειάζεται να αναγράψει το σωστό αριθμό κινητού του και το ΑΦΜ του.
    2. Εάν ένας επιχειρηματίας έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments, τα χρήματα πιστώνονται αυτόματα στον λογαριασμό που έχει συνδέσει στο IRIS, χωρίς χρέωση.
    3. Σε διαφορετική περίπτωση, ο επιχειρηματίας λαμβάνει μήνυμα με SMS ότι του έχουν στείλει χρήματα μέσω του IRIS. Πρέπει να ακολουθήσει τον σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνει το μήνυμα μέχρι να οδηγηθεί σε μια ιστοσελίδα όπου θα πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN στον οποίο επιθυμεί να του πιστωθούν τα χρήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Μαΐου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
    Εξετάσεις Europalso: Γιατί είναι σημαντικές για τους μαθητές
    Εξετάσεις ESB, CAMBRIDGE, IFG, GOETHE Μάϊος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες
    - Advertisment -

    Τελευταία Νέα

    Γραφείο Εξετάσεων