fbpx
More
    ΑρχικήΕιδήσειςΥπό ψήφιση διατάξεις για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, 30 Μαρτίου 2016

    Υπό ψήφιση διατάξεις για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, 30 Μαρτίου 2016

    Κύριε Υπουργέ,
    Εν όψει της επικείμενης ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση στην οποία περιέχονται και κρίσιμες διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των ΚΞΓ παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη τα παρακάτω:

    Εργασιακά θέματα

    Τα ΚΞΓ παρέχουν, βάσει του νόμου, υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις μεγάλες εκπαιδευτικές μονάδες τυπικής εκπαίδευσης όπως τα Ιδιωτικά Σχολεία. Η διάκριση αυτή αναδεικνύεται άλλωστε στην ίδια την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νόμο και εδράζεται σε διατάξεις του Συντάγματος.

    Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση επιβάλλει νέους περιορισμούς και επιβαρύνσεις που δεν ισχύουν πουθενά στον ιδιωτικό τομέα.

    Ωράριο και ασφαλιστικές εισφορές

    Καθορίζεται πλήρες ωράριο 21 ωρών εβδομαδιαίως και καλούνται οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων!!!

    Ημέρες εορτών

    Η μετατροπή των εργάσιμων ημερών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα σε υποχρεωτικές διακοπές – αργίες επιβαρύνουν τα ΚΞΓ με πρόσθετες αμοιβές σε κάθε καθηγητή για 11-12 ημέρες το χρόνο (μισό ακόμη μήνα περίπου) χωρίς αντίστοιχη παροχή εργασίας.

    Χορήγηση αδειών

    Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία κάθε εργαζόμενος δικαιούται άδεια (ημέρες ανάπαυσης) και δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή της από χρηματική αποζημίωση.

    Πάγια τακτική των ΚΞΓ είναι η χορήγηση στους καθηγητές της προβλεπόμενης από το νόμο άδειας (απουσία δηλ. από την εργασία και καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής) κατά τις εργάσιμες ημέρες των εορτών. Έτσι και ο νόμος τηρείται και οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες ανάπαυσης μαθητών και καθηγητών.

    Άλλος νόμιμος τρόπος χορήγησης της άδειας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Σημειώνουμε ότι η μη χορήγηση της ετήσιας κανονικής αδείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αδειών, έχει βαριές συνέπειες για τα ΚΞΓ.

    1. Καταβολή αποζημίωσης με προσαύξηση κατά 100%
    2. Πρόστιμο 900 Ευρώ για κάθε παράβαση, που μπορεί να φτάσει συνολικά μέχρι και το ποσό των 30.000,00 Ευρώ.

    Πριν αποφασίσετε να υπερψηφίσετε αυτές τις διατάξεις θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη και το γεγονός ότι, όταν οι καθηγητές βρίσκονται σε άδεια, οι μαθητές τους θα χάνουν αναγκαστικά τα μαθήματα τους.

    Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο νόμο διάταξη που να προβλέπει και εξηγεί αυτή την υποχρεωτική και ιδιότυπη “αποχή” των μαθητών. Θα ήταν άδικο να θεωρηθούμε εμείς υπεύθυνοι για αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των οικονομικά αδύνατων συναδέλφων μας που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας.

    Επιτρέψτε μας, τέλος, να σας επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Παρακαλούμε να διερευνήσετε και αυτό το ενδεχόμενο πριν την ψήφιση του νόμου διότι πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λύνονται με καλόπιστο διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες.

    Με κάθε τιμή,

    Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

    Γεώργιος Ζηκόπουλος                                       Γεώργιος Παπαβαρσάμης

    Επιστολή προς Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Φίλη, της 30ης μαρτίου 2016

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Μαΐου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
    Εξετάσεις Europalso: Γιατί είναι σημαντικές για τους μαθητές
    Εξετάσεις ESB, CAMBRIDGE, IFG, GOETHE Μάϊος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες
    - Advertisment -

    Τελευταία Νέα

    Γραφείο Εξετάσεων