Επιμέλεια: Europalso (p7)

Μ.Κ.

Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός,

Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική

Μπορείς να αποφοιτήσεις από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χωρίς να περάσεις από την είσοδο; Σε λίγο καιρό θα είναι πολύ εύκολο. Για την ώρα όμως μπορείς να παρακολουθήσεις ένα ή περισσότερα από τα 75 μαθήματα που προσφέρει on line, οδεύοντας ολοταχώς προς την ολοκλήρωση ενός προγράμματος όπου θα παρέχονται και πτυχία. Φυσικά αν δεν θέλεις να περιμένεις το Χάρβαρντ, μπορείς να αποφοιτήσεις από πλήθος άλλα Πανεπιστήμια στον κόσμο μέσω του υπολογιστή σου.

Βέβαια για κάθε καινοτομία υπάρχουν μερικοί ένθερμοι υποστηρικτές και πολλοί σκεπτικιστές. Πριν προσχωρήσεις στην παράταξη των σκεπτικιστών θα σου έλεγα να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

-Τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου προσφέρουν μαθήματα on line.

-Ένα από τα εγκυρότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα όπως είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσφέρει Εξ Αποστάσεως Συμπληρωματική Εκπαίδευση.

-Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, που προσφέρει μαθήματα εξ αποστάσεως και πτυχία ισότιμα με τα πτυχία των άλλων Πανεπιστημίων.

-Οι σπουδές on line είναι πολύ δημοφιλείς στην ελίτ του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου μια και πολλοί άνθρωποι που έχουν σημαντικές θέσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς και δεν έχουν μόνιμο τόπο ή χώρα διαμονής επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να επιμορφωθούν ή να προάγουν τις γνώσεις τους.

-Σχολείο δεν σημαίνει απαραίτητα τούβλα και μπετόν. Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει το σχολείο του μέλλοντος με τον ίδιο τρόπο που τώρα πια εργασία και επιχείρηση δεν σημαίνει απαραίτητα ένας χώρος 4Χ4 σε ένα κτίριο, αλλά μπορεί να είναι και ένας χώρος στο διαδίκτυο. Όταν κάνεις εισαγωγές από την Γερμανία, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να παραλάβεις τα προϊόντα από τον κατασκευαστή, χέρι με χέρι, αλλά μπορείς να τα παραγγείλεις και από το διαδίκτυο.

 

Τι είναι οι σπουδές on line

Οι σπουδές on line, είναι ένας τρόπος να σπουδάσεις ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια χωρίς να βρίσκεσαι στο κτίριο ή στη πόλη ή στη χώρα όπου προσφέρονται τα μαθήματα. Το χαρακτηριστικό αυτού του είδους των σπουδών, είναι ότι δεν παρακολουθείς μαθήματα σε μια αίθουσα και μπορείς να μελετάς όποτε εσύ θέλεις. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα από τα μαθήματα σε μια αίθουσα. Και στα μαθήματα εξ αποστάσεως, υπάρχουν ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων και προθεσμίες για να παραδώσεις τις εργασίες σου. Επίσης μπορεί να μην βρίσκεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τους συμφοιτητές σου ή με τους καθηγητές, αλλά μπορείς να επικοινωνείς μαζί τους μέσω mail.

 

Είναι οι σπουδές εξ αποστάσεως κατάλληλες για σένα;

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι σπουδές εξ αποστάσεως είναι η μόνη επιλογή που έχει κάποιος, όπως στην περίπτωση που δεν βρίσκεται στον τόπο που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, το οποίο προσφέρει τα μαθήματα ή στην περίπτωση που εργάζεται και δεν μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα τις καθιερωμένες ώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εξ αποστάσεως σπουδές είναι κατάλληλες για όλους. Χρειάζονται κάποιες δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα.

 • Να μπορείς να εργάζεσαι 10-15 ώρες την εβδομάδα πάνω στις σπουδές σου. Παρόλο που έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς όποια ώρα θέλεις θα πρέπει κάποια στιγμή να το κάνεις. Είναι απαραίτητο να οργανώσεις το δικό σου πρόγραμμα μελέτης για να μπορείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου και στην έγκαιρη παράδοση των εργασιών σου.
 • Να εκφράζεις άνετα τις απόψεις σου και να μπορείς να επικοινωνείς αποτελεσματικά. Στις σπουδές εξ αποστάσεως δεν μπορείς να κάθεσαι στο πίσω μέρος μιας αίθουσας και απλά να παρακολουθείς χωρίς να συμμετέχεις. Πρέπει να επικοινωνείς για να γίνεις ορατός. Φυσικά για τους ανθρώπους που είναι ντροπαλοί οι εξ αποστάσεως σπουδές είναι ιδανικές αφού δεν χρειάζεται να πάρουν το λόγο σε μια ομάδα που τους φέρνει σε αμηχανία.
 • Να είσαι άνετος με τη χρήση της τεχνολογίας. Παρόλο που δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στους υπολογιστές, αν δεν μπορείς να πληκτρολογήσεις σχετικά γρήγορα και αν δεν ξέρεις να πιάσεις το ποντίκι στον υπολογιστή τότε οι σπουδές εξ αποστάσεως δεν είναι κατάλληλες για σένα. (Ούτως ή άλλως όμως θα πρέπει να μάθεις αυτά τα βασικά πράγματα, επειδή σε λίγο αν δεν τα ξέρεις όχι μόνο δεν θα μπορείς να σπουδάσεις on line αλλά ούτε και να εργαστείς πουθενά.)
 • Να μπορείς να εργάζεσαι ανεξάρτητα. Αν είσαι ο τύπος του σπουδαστή που χρειάζεται ένα δάσκαλο πάνω από το κεφάλι του και μια ομάδα συμφοιτητών για να λειτουργήσει σωστά, τότε οι μοναχικές σπουδές δεν σου ταιριάζουν. Εξάλλου θα πρέπει να ζητάς από μόνος σου τη διευκρίνιση των αποριών σου, μια και δεν θα έχεις τον καθηγητή να σε κοιτάζει στα μάτια και να μαντεύει τις απορίες σου, ούτε και τον συμφοιτητή δίπλα σου που θα ρωτήσει τις δικές σου απορίες.

 

Τι σου προσφέρουν οι σπουδές εξ αποστάσεως

Εκτός από τη δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου, να καταρτιστείς σε ένα τομέα ή να συμπληρώσεις τις γνώσεις σου όταν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα σε μια αίθουσα, οι σπουδές εξ αποστάσεως σου προσφέρουν και πράγματα πέρα από το γνωστικό αντικείμενο που θα επιλέξεις.

 • Σε βοηθούν να σκέφτεσαι σφαιρικά και πολυπολιτισμικά, πράγμα, το οποίο είναι όλο και πιο απαραίτητο στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Αν σπουδάζεις on line, θα έχεις καθηγητές και συμφοιτητές από άλλες χώρες και θα αρχίσεις να ευρύνεις τους πνευματικούς και κοινωνικούς σου ορίζοντες.
 • Σε βοηθούν να αναπτύξεις τη κριτική σου σκέψη αφού τις περισσότερες φορές οι εξετάσεις βασίζονται στις εργασίες (και όχι απομνημόνευση) και στην ικανότητά σου να παίρνεις πρωτοβουλίες, δεξιότητες που είναι απαραίτητες σε κάθε εργασιακό χώρο.
 • Εκτός από τις γνώσεις που θα πάρεις για το αντικείμενο που σπουδάζεις θα αποκτήσεις άπειρες γνώσεις για την χρήση της τεχνολογίας στην επικοινωνία, πράγμα το οποίο μπορεί να σου φανεί ακόμη πιο απαραίτητο και από τις ειδικές γνώσεις που θα αποκτήσεις μελετώντας κάποιο τομέα.
 • Σε βοηθά να εξοικειωθείς με την ιδέα ότι στην εποχή μας, τα σύνορα της επικοινωνίας εξαφανίζονται και μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εύκολα και γρήγορα.
 • Σε βοηθά να αποκτήσεις ικανότητες στην διαχείριση του χρόνου σου, πράγμα που είναι απαραίτητο για μια δημιουργική δουλειά με απαιτήσεις.
 • Αν ήδη εργάζεσαι στο τομέα που σπουδάζεις, σου δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξεις πληροφορίες για τη δουλειά σου και να πάρεις ιδέες από άτομα σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να διακόψεις την επικοινωνία σου με τα συγκεκριμένα άτομα όταν θα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου. Αυτά τα άτομα, μπορεί να είναι πηγές έμπνευσης για την υπόλοιπη ζωή σου. Και ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί εκτός από την επαγγελματική σχέση να αναπτύξετε και μια προσωπική φιλία.
 • Επειδή τα εξ αποστάσεως προγράμματα είναι ευέλικτα, μπορούν να ανανεώνονται άμεσα και το εκπαιδευτικό υλικό, να γίνεται επίκαιρο για να προσφέρει έγκαιρη διοχέτευση πληροφοριών στους εκπαιδευόμενους.
Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Μαΐου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
Εξετάσεις ESB, CAMBRIDGE, IFG, GOETHE Μάϊος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες