Οδηγίες υποστήριξης για γονείς
Επιμέλεια: Europalso (p6)
Αγνή Μαριακάκη
Ψυχολόγος – Ερευνήτρια
Μελέτη στο σπίτι
Σταθερή ώρα μελέτης: καλό είναι το παιδί να έχει μια σταθερή ώρα μελέτης των μαθημάτων του, και να υπάρχει, όσο το δυνατόν, πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι.
Καθαρό γραφείο: μην διακοσμείτε και μη φορτώνετε με παιχνίδια το χώρο εργασίας, καθώς αποσπούν την προσοχή του παιδιού. Το γραφείο του πρέπει να είναι κενό, με μόνο τα βιβλία και τα τετράδια που μελετά επάνω.
Επιβράβευση: επιβραβεύετε κάθε προσπάθεια του παιδιού, όχι μόνο τους άριστους βαθμούς. Το δικό σας χαρούμενο και όχι πιεστικό ενδιαφέρον το παρακινεί.
Επισήμανση της ξένης γλώσσας: η ξένη γλώσσα υπάρχει γύρω μας συνέχεια. Επισημαίνετε στο παιδί ότι θα τη συναντά παντού, στο διαδικτυο, στις ταινίες, στη μουσική. Αυτό δυναμώνει τη διάθεση του παιδιού να προσπαθεί και να μαθαίνει.
Βοήθεια απο τον γονιό: Το ιδανικό είναι να διαβάζει το παιδί μόνο του, εσείς να κοιτάτε το αποτέλεσμα της δουλειάς του για να βεβαιώνεστε ότι τα έχει κάνει όλα, και το σχολείο εξετάζει και βαθμολογεί. Αφήστε το παιδί να έχει το ίδιο την ευθύνη της μελέτης στο σπίτι, δείχνετε του όμως το ενδιαφέρον σας.
Χαίρεται για το ενδιαφέρον σας: Αυτό δίνει φτερά στα παιδιά. Ψάξτε μαζί άγνωστες λέξεις, κάνετε μαζί προσφορική εξάσκηση, να είστε πάντα εκεί να απαντήσετε σε απορίες ή να ψάξετε απαντήσεις.
Παίζοντας μαζί: καλό είναι να «παίζετε» μαζί του με την ξένη γλώσσα. Για παράδειγμα: μάθε μου και μένα τι έμαθες σήμερα, έλα να πούμε τα μέρη του σπιτιού στα αγγλικά…η φαντασία σας θα σας οδηγήσει να βάλετε την ξένη γλώσσα στην καθημερινή σας χαρούμενη επαφή.
Συμπεριφορά στην τάξη
Κανόνες καλής συμπεριφοράς: Κάθε χρόνο εξηγούμε στα παιδιά τη σημασία της καλημέρας, του χαμόγελου στην τάξη, ενός καθαρού θρανίου και τακτοποιημένων τετραδίων. Τίποτε απο αυτά δεν είναι αυτονόητο και δουλεύουμε μαζί με εσάς τους γονείς για παιδιά με καλή αγωγή.
Κοινωνικότητα: αφιερώστε χρόνο να κουβεντιάσετε με το παιδί σας την συμπεριφορά σε σχέση με τους συμμαθητές και τη δασκάλα. Μιλήστε του για τη σημασία της ευγένειας, της υπομονής με τους άλλους όταν είναι διαφορετικοί απο μας, και της καλής και ευχαριστης διάθεσης που κερδίζει φίλους, και βεβαίως της θαρρετής συμμετοχής στην τάξη. Επαφή με τα άλλα παιδιά: είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εντάσσεται εύρυθμα στην ομάδα, να αποτελεί μέρος της, και να περνά καλά σε αυτήν. Εμείς στην τάξη δίνουμε προτεραιότητα στη συνεργασία και την ομαδική συμπεριφορά. Εσείς στο σπίτι εξηγείτε την αξία και σημασία των φίλων και της ομάδας.
Προσοχή:μαθαίνουμε στο παιδί σας να νοιάζεται και να προσέχει τα πράγματα του, να τα κρατά σε καλή κατάσταση, να τα μοιράζεται αν θέλει, χωρίς όμως να τα χάνει. Υποστηρίξτε μας στο μάθημα αυτό.
Συμμετοχή: μην πιέζετε το παιδί να συμμετέχει στην τάξη. Οταν θα είναι έτοιμο θα συμμετέχει, θα σηκώνει το χέρι του και θα λέει μάθημα με ενθουσιασμό. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος μας και ευθύνη δική μας άλλωστε. Απο την πλευρά σας δείχνετέ του πίστη και ενθάρρυνση.