Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορικής, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.
Επιμέλεια: Europalso (p8)
Ε.Φ.
Εκπαιδευτικός, Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση
(Μ. Εd.)
Η χρήση του Διαδικτύου προσφέρει ποικίλα οφέλη στον καθένα που είναι πρόθυμος να το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο αντιμετωπίζεται, δικαίως, με επιφύλαξη καθώς είναι γνωστό πως κρύβει ορισμένους κιδύνους που έχουν σχέση με την κακόβουλη χρήση του. Όμως τι συμβαίνει με τα παιδιά και τους εφήβους;
Υπάρχουν οφέλη από τη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι αν ναι, ποιά είναι αυτά;
Επικοινωνία
Το διαδίκτυο και η κοινωνική δικτύωση αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών παιδιών και εφήβων. Στόχος της κοινωνικής δικτύωσης είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής παγκόσμιας κοινότητας ατόμων με σκοπό την επικοινωνία και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση «δημιουργώντας» μια νέα μορφή επικοινωνίας. Επιπλέον, το «social networking» ως νέος τρόπος κοινωνικής διαδραστικότητας και συμμετοχής, επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν οι ίδιοι περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και να το μοιράζονται με άλλους χρήστες χωρίς να έχουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.
Πληροφορίες
Το Διαδίκτυο έχει ένα τεράστιο ποσοστό δημοσιεύσεων που προστίθενται καθημερινά και εξελίσσεται ως η ισχυρότερη πηγή πληροφορίας. Επίσης, είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι παρέχει ένα τεράστιο ποσό πληροφοριών και είναι μια μεγίστη πηγή αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Οι ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικές για όλους όσους ψάχνουν επιστημονικές πληροφορίες.
Γνώσεις
Οι γνώσεις που αποκομίζονται από το Διαδίκτυο είναι αρκετές, κάτι που ωφελεί τα νέα παιδιά. Αρχικά μπορεί να βετλιώσουν την ξένη γλώσσα που γνωρίζουν, μέσω της συχνής συνομιλίας με άτομα από όλο τον κόσμο. Επίσης, συχνές απορίες τους θα λυθούν μέσω αναζητήσεων και ανάγνωσης άρθρων ή επιστημονικών πηγών. Οι έφηβοι θα αναγκαστούν να μάθουν να ψάχνουν για να βρίσκουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν και κίνητρο να ενημερωθούν και να αποκομίσουν γνώσεις, καθώς είναι κάτι που ανακάλυψαν μόνοι τους.
Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρξει ανταπόδοση, παρέχοντας οι ίδιοι γνώσεις που έχουν, να αυξήσουν την δημιουργικότητά τους και κατά συνέπεια να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους.
Το Διαδίκτυο έχει κάνει τον κόσμο να φαίνεται μικρογραφία. Τα παιδιά μαθαίνουν για ξένους τόπους που δεν γνώριζαν ή που θα επισκεφθούν δύσκολα.
Δεξιότητες σχετικές με τον υπολογιστή
Οι νέοι, δεδομένου ότι ασχολούναι με το διαδίκτυο, γίνονται
«άριστοι» στις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή, οι οποίες γίνονται «κτήμα τους» αβίαστα, αφού είναι αναγκασμένοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις χρήσης του, όπως επίσης, σε ενδεχόμενους «ιούς», σε αναβαθμίσεις και άλλα σχετικά. Όσο περισσότερο ασχολούνται και εξερευνούν τον υπολογιστή, τόσο πιο οικείος γίνεται.
Επίσης, αποκτούν « εξ ανάγκης» την ικανότητα δακτυλογράφησης, αφού θέλουν να απάντουν άμεσα και γρήγορα σε «chat», που τους οδηγεί στην εκμάθηση τυφλού συστήματος πληκτρολογήσεως.
Κοινωνικοποίηση
Το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί για απομόνωση των νέων, αλλά αντίθετα απ’ ότι πιστεύεται, το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης της επικοινωνίας στους νέους και μάλιστα τους δίνεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη καλύτερης κοινωνικοποίησης.
Μέσω των online παιχνιδιών, blogs ή chats, οι έφηβοι έρχονται σε επαφή και με άτομα διαφορετικών χαρακτηριστικών και αντίθετων απόψεων απο αυτές που έχουν συνηθίσει.
Δίνεται έτσι, η δυνατότητα στο παιδί να έρχεται σε επαφή με τη διαφορετικότητα και να μαθαίνει να ανταπεξέρχεται αναλόγως. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, καθώς θα πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά να γνωρίσουν διαδικτυακά άλλες απόψεις αντιμετωπίζοντάς τες με σεβασμό. Ας απολαμβάνουμε, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λογική χρήση και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που κρύβουν έτσι ώστε η «σχέση» μας μαζί τους να είναι πράγματι επικοδομητική και επωφελής.