Τα πτυχία αγγλικών στην Ελλάδα – Αναγνώριση ΑΣΕΠ

Τα πτυχία αγγλικών στην Ελλάδα

ptyxia-agglikon-ellada

Table of Contents

Στην Ευρωπαϊκή την Ένωση το τοπίο για τα πτυχία αγγλικών, πιστοποίησης γλωσσομάθειας όπως τα Lower και Proficiency (όπως είναι ευρέως γνωστά) και γενικά της ικανότητας χρήσης της ξένης γλώσσας βασίζεται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες και καθορίζεται από το «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα των Γλωσσών» και ισχύει για όλες τις γλώσσες και όλες τις χώρες.

Επίπεδα γλωσσομάθειας Α1-Α2, Β1-Β2 και Γ1-Γ2 (C1-C2)

Αντιστοιχούν στο επίπεδο του αρχάριου (Α1) ως την άριστη γνώση μιας γλώσσας (Γ2).  Όσον αφορά στα αγγλικά, το Lower αντιστοιχεί στο Β2, το Proficiency στο Γ2.

Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες καθορίζει τα επίπεδα γλωσσομάθειας από Α1 εως Γ2 ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας, ικανότητας χειρισμού της και επικοινωνίας με αυτή ως εξής:

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Επίπεδο γνώσης που αντιστοιχεί
Επίπεδο Α1
Επίπεδο επιβίωσης
Επίπεδο Α2
Ανεξάρτητος χρήστης
Επίπεδο Β1
Μέτρια Γνώση
Επίπεδο Β2
Καλή Γνώση
Επίπεδο Γ1
Πολύ Καλή Γνώση
Επίπεδο Γ2
Άριστη Γνώση

Πίνακας επιπέδων ΚΕΠΑ

Χρονική ισχύς για τα πτυχία γλωσσομάθειας αγγλικών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας έχουν απεριόριστη χρονική ισχύ.

Στην Ευρώπη και στον κόσμο δραστηριοποιούνται φορείς διενέργειας εξετάσεων γλωσσομάθειας όλων των παραπάνω επιπέδων.
Πλεον στην Ελλάδα αναγνωριζονται πολλοι τίτλοι γλωσσομάθειας, οι οποίοι όμως διαφέρουν μεταξύ τους και σε πολλά στοιχεία. Κριτήρια επιλογής μπορεί να είναι τα εξεταζόμενα μερη και ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασής τους, η διάρκεια και η δυσκολία της εξέτασης

Τα προσφερόμενα αυτά πτυχία αξιολογούνται στην Ελλάδα από το Ανώτατο Συμβούλειο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) asep.gr το οποίο καταρτίζει μια λίστα με τα πτυχία που γίνονται δεκτά από το Ελληνικό Δημόσιο, τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ και τους δήμους/κοινότητες της ελληνικής επικράτειας.

Στην Ελλάδα η λίστα ΑΣΕΠ αποτελεί και οδηγό για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα αλλά και από τα ελληνικά Πανεπιστήμια για την απαλλαγή των φοιτητών από την παρακολούθηση και εξέταση στα μαθήματα ξένης γλώσσας σε διάφορα επίπεδα ( όπου αυτό απαιτείται )

Τα πτυχία αγγλικών και τα πτυχία άλλων ξένων γλωσσών, αναγνωρίζονται ως επιπλέον εργασιακά προσόντα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και επιβραβεύονται με μοριοδότηση ανάλογη με το επίπεδο της γλωσσομάθειας.
Ένα πτυχίο Αγγλικών αποτελεί ισχυρή προσθήκη σε ένα βιογραφικό, είτε για το δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Πτυχία γλωσσομάθειας αγγλικά ESB

To ESB, English Speaking Board (International) Ltd είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, εποπτευόμενος από το Ofqual. Με περισσότερα από 60 χρόνια εμπειρίας (ιδρύθηκε το 1953), έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν διεθνή οργανισμό που δραστηριοποιείται εκτεταμένα εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.

Οι εξετάσεις ESB είναι πλήρως αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ στα τέσσερα επίπεδα (B1, B2, C1, C2). Tα χορηγούμενα πιστοποιητικά γίνονται πλήρως δεκτά για διορισμό στο Δημόσιο (μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr και να αναζητήσετε τα τελευταία Φ.Ε.Κ. ή να συμβουλευτείτε το συνημμένο Φ.Ε.Κ., δείτε εδώ)

Πτυχία Αγγλικών ESB - Αναγνώριση ΑΣΕΠ

Εξασφαλίζει μόρια UCAS (UCAS tariff points) για εισαγωγή σε Βρετανικά πανεπιστήμια για κατόχους C2.

Οι εξετάσεις διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα, δύο φορές το χρόνο στα επίπεδα B1, B2, C1, C2
Πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και αδιάβλητης διεξαγωγής
Επιβλέπονται από υπεύθυνο δημόσιας σχολικής μονάδας (δ/ντή, γυμνασιάρχη, αρμόδιο από δ/μια εκπαίδευση)
Εποπτεύονται από εκπροσώπους του ESB, που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να ελέγχουν το αδιάβλητο και την απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων
Πραγματοποιείται συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού των εξεταστικών κέντρων (Υπεύθυνοι, Τομεάρχες, Επιτηρητές, Εξεταστές προφορικών) από εκπροσώπους του φορέα
Παρέχεται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών, των καθηγητών και των υποψηφίων από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα του Πανεπιστημίου
Υποχρεωτική εξέταση και στις τέσσερεις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (reading, writing, listening, speaking)

Δείτε όλη την πληροφόρηση για τις εξετάσεις ESB

Οι εξετάσεις είναι απόλυτα φιλικές και λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ηλικία των Ελλήνων μαθητών.
Με την έναρξη της εξέτασης, οι υποψήφιοι παραλαμβάνουν όλα τα parts μαζί. Δεν υπάρχει διάλειμμα μέχρι τη λήξη της εξέτασης, η οποία ξεκινάει με το Listening. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τη σειρά και τον χρόνο που θα αφιερώσουν για κάθε part
Το Listening ακούγεται δύο φορές
Στο Writing επιλέγεται ένα από τα τρία προτεινόμενα θέματα
Η βάση είναι το 55% επί του συνόλου της βαθμολογίας
Οι βαθμολογίες όλων των parts (Oral, Listening, Reading/ Use, Writing) συμψηφίζονται
Δωρεάν επανεξέταση αποτυχόντων σε όλα τα επίπεδα

Πτυχία γλωσσομάθειας Αγγλικά - Cambridge

LOWER Το B2 First, γνωστό και ως Cambridge English: First (FCE), είναι η πιο δημοφιλής εξέταση της Αγγλικής γλώσσας και αναγνωρίζεται από χιλιάδες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως.
Το πιστοποιητικό B2 First δείχνει ότι έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις Αγγλικής γλώσσας για να ζήσετε, να εργαστείτε ή να σπουδάσετε σε αγγλόφωνο περιβάλλον.

Το πιστοποιητικό B2 First (Lower)αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του μπορεί να:

να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να εκφράζουν απόψεις και να παρουσιάζουν επιχειρήματα
να παρακολουθούν με άνεση την επικαιρότητα
να γράφουν στα Αγγλικά με σαφήνεια και να επεξηγούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφορετικών απόψεων
να γράφουν επιστολές, αναφορές, ιστορίες και άλλα είδη κειμένου.

Το C1 Advanced, γνωστό και ως Cambridge English: Advanced (CAE), αποδεικνύει τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε υψηλό επίπεδο, για ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.

Περισσότεροι από 8.000 εκπαιδευτικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και κυβερνητικοί φορείς σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το πιστοποιητικό C1 Advanced ως απόδειξη της γνώσης γνώσης Αγγλικών υψηλού επιπέδου.

Η προετοιμασία για την εξέταση C1 Advanced βοηθά τους μαθητές να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο για τις σπουδές, την εργασία και τη διαμονή τους σε αγγλόφωνες χώρες.

Στο ταξίδι της γλωσσικής εκμάθησης, αποτελεί το βήμα ανάμεσα στις εξετάσεις B2 First και C2 Proficiency.

Το πιστοποιητικό C1 Advanced αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του μπορεί να:

παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ακαδημαϊκού επιπέδου
ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε επαγγελματικό επίπεδο
συμμετέχει με αυτοπεποίθηση σε επαγγελματικές συναντήσεις ή ακαδημαϊκά μαθήματα και σεμινάρια
χρησιμοποιεί με άνεση τα Αγγλικά στην καθημερινή του ζωή.

Γιατί να επιλέξετε την εξέταση C1 Advanced:

Διενεργούνται εξετάσεις κάθε μήνα σε 2.800 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Αναγνωρίζονται από 8.000 εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.
Ανοίγει τις πόρτες για σπουδές, ταξίδια και εργασία σε όλο τον κόσμο.

Το C2 Proficiency, γνωστό και ως Cambridge English: Proficiency (CPE), είναι το ανώτατο πιστοποιητικό που παρέχουμε και αποδεικνύει ότι έχετε επιτύχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στα Αγγλικά.

Το πιστοποιητικό C2 Proficiency αποδεικνύει ότι έχετε επιτύχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στα Αγγλικά. Δείχνει ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με ευφράδεια και εκλεπτυσμένο στιλ, όπως ένας φυσικός ομιλητής.

Η προετοιμασία και η επιτυχία στις εξετάσεις αποδεικνύει ότι το υψηλό επίπεδο των Αγγλικών σας, σας επιτρέπει να σπουδάσετε σε ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα ή να εργαστείτε σε ανώτερες θέσεις.

Γιατί να επιλέξετε την εξέταση C2 Proficiency:

Αποδεικνύει ότι έχετε επιτύχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στα Αγγλικά. Σας βοηθά να αναπτύξετε γλωσσικές ικανότητες στα Αγγλικά, ώστε να επιτύχετε σε απαιτητικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Δείτε όλη την πληροφόρηση για τις εξετάσεις CAMBRIDGE

Ημερομηνίες Εξετάσεων - Οδηγίες Εγγραφών  Ανεξάρτητοι Υποψήφιοι

Ημερομηνίες Εξετάσεων  Οδηγίες Εγγραφών CAMBRIDGE

Εξετάσεις Europalso  Τα πλεονεκτήματα για τους μαθητές