fbpx
More
    ΑρχικήΕιδήσειςΣυνδικαλιστικάΜαύρα Ιδιαίτερα Μαθήματα

    Μαύρα Ιδιαίτερα Μαθήματα

    Αρ. Πρωτ: 33669/5Ν/2016

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου, 2016

     

     

    Προς:  κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός

    κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

    κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας

    κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

    κα Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας,

     

     

    Θέμα: Μαύρα Ιδιαίτερα Μαθήματα

     

     

    Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι,

    Έχουμε επανειλημμένα θίξει το θέμα των μαύρων ιδιαιτέρων μαθημάτων και των παράνομων «οικοδιδασκαλείων» (ιδιαιτεράδικα) που αποτελούν μάστιγα για τα κέντρα ξένων γλωσσών και στερούν, αφενός μεν σημαντικά έσοδα από το κράτος και αφετέρου, τους αναγκαίους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία, πόρους που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στην  κοινωνική τους αποστολή.

    Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία που υπάρχει για τον εντοπισμό και περιορισμό αυτών των παρανομιών στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Θεωρούμε ωστόσο ότι υπάρχουν λύσεις που θα περιορίσουν σημαντικά την τεράστια φορο-αποφυγή και εισφορο-αποφυγή, αρκεί να υπάρξει ειλικρινής θέληση της πολιτείας, ώστε, σε συνεργασία μαζί μας, να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες.

    Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μερικούς τρόπους εξεύρεσης λύσεων και αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας των παράνομων οικοδιδασκαλείων και των  μαύρων ιδιαιτέρων μαθημάτων:

    1. Για την έκδοση άδειας οικοδιδασκαλίας από ΕΟΠΠΕΠ, να απαιτείται βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από την εφορία και εγγραφή στον Ο.Α.Ε.Ε. Για την ανά διετία επικαιροποίηση της αδείας, να απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα (ΟΑΕΕ) και εκκαθαριστικό εφορίας για να ελέγχεται αν υπάρχει εισόδημα από την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
    2. Να προστεθεί νέο πεδίο στην φορολογική δήλωση όπου ο φορολογούμενος θα αναφέρει τον Α.Φ.Μ. του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, ή του οικοδιδασκάλου, και το ποσό που δαπανήθηκε για μαθήματα ξένης γλώσσας. ’λλως, να δηλώνεται υπεύθυνα ότι δεν έγιναν μαθήματα και συνεπώς δεν καταβλήθηκαν δίδακτρα.
    3. Οι γονείς να έχουν κίνητρο (έκπτωση φόρου;) ώστε να απαιτούν την έκδοση των αποδείξεων πληρωμής διδάκτρων, αντί να θεωρούνται τα έξοδα για την εκπαίδευση τεκμήριο διαβίωσης, όπως γίνεται σήμερα.
    4. Nα απαιτείται υποχρεωτικά από όλους τους εξεταστικούς φορείς, ο Α.Φ.Μ. του κέντρου ξένων γλωσσών ή του οικοδιδάσκαλου για να μπορεί να λαμβάνει μέρος ο υποψήφιος σε εξετάσεις γλωσσομάθειας. Επίσης, προκειμένου να γίνεται αποδεκτό από το δημόσιο τομέα ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, να αναγράφεται σε αυτό ο Α.Φ.Μ. του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ή του διδάξαντος οικοδιδασκάλου.

    Σημειώνουμε πρόσθετα ότι, η παροχή υπηρεσιών οικοδιδασκαλίας είναι συνεχής, σε αντίθεση με υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλους επαγγελματίες. Συνεπώς, είναι ευκολότερο να εντοπιστεί η οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή.

    Να τονίσουμε, τέλος, ότι όλοι όσοι αποστερούν έσοδα από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνοντας έτσι το ούτως ή άλλως κρυφό εισόδημά τους, επωφελούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται (και που ωστόσο δεν δικαιούνται) και εν τέλει θα διεκδικήσουν μια κάποια σύνταξη χωρίς ποτέ να έχουν καταβάλλει αντίστοιχες εισφορές. Ποιος πληρώνει, ωστόσο, για αυτές τις παροχές προς αυτούς που αρνήθηκαν να καταβάλλουν αυτά που όφειλαν; Η απάντηση είναι απλή. Τη ζημιά υφίστανται οι έντιμοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επαγγελματίες που μοχθούν μια ολόκληρη ζωή, για να εισπράξουν στο τέλος μηδαμινές συντάξεις και υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Και όλα αυτά προς όφελος αυτών που με την παράνομη δραστηριότητά τους ασκούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό ελαχιστοποιώντας τα έσοδα ή/και καταστρέφοντας εντελώς τις νόμιμες επιχειρήσεις.

    Κυρίες, Κύριοι,

    Παρακαλούμε να συμβάλλετε και εσείς για τη λύση αυτού του προβλήματος που δεν είναι μόνο πρόβλημα των ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών αλλά και της πολιτείας. Ζητάμε να συγκροτηθεί μια μικρή ομάδα, και με τη δική μας συμμετοχή να βρεθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες λύσεις.

    Καταλάβετε ότι δεν αντέχουμε άλλο αυτόν το βρώμικο και μαύρο ανταγωνισμό. Εμείς που κρατάμε με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μας, είμαστε στα πρόθυρα να βάλουμε λουκέτο με ότι συνεπάγεται αυτό.

    Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε νεότερη ενημέρωση.

     

    Με κάθε εκτίμηση,

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     

     

    Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γενική Γραμματέας

     

    Γεώργιος Ζηκόπουλος                                                                        Έφη Θεοχάρη

     

     

     

    Πατήστε εδώ, για να δείτε ακριβές αντίγραφο της επιστολής

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Μαΐου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
    Εξετάσεις Europalso: Γιατί είναι σημαντικές για τους μαθητές
    Εξετάσεις ESB, CAMBRIDGE, IFG, GOETHE Μάϊος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες
    - Advertisment -

    Τελευταία Νέα

    Γραφείο Εξετάσεων