Τα οφέλη της γνώσης της ξένης γλώσσας δεν σταματάνε εδώ.

(συνέχεια από το Μέρος 1ο του άρθρου)

Επιμέλεια: Europalso

Είναι πολύ περισσότερα και πολλάκις σημαντικά για τα παιδιά μας. Επιπλέον:

  • Η γνώση της ξένης γλώσσας προάγει την ειρήνη, διότι μιλάω μια ξένη γλώσσα σημαίνει υπεισέρχομαι σένα κόσμο ανθρώπων που σκέπτονται διαφορετικά, αντιλαμβάνομαι διαφορετικούς τρόπους ζωής, ανακαλύπτω καινούργιες ανθρώπινες συμπεριφορές, ξεδιαλύνω τις προκαταλήψεις μου και βελτιώνω την στάση μου στην κοινωνία. Γίνομαι ανεκτικός και εκτιμώ τη διαφορετικότητα.
  • Η ξένη γλώσσα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών μας, όπως είναι οι λύσεις φυσικομαθηματικών και άλλων προβλημάτων, η πολυπραγμοσύνη, η μνήμη και η μάθηση γενικότερα. Συνδράμει στη βαθύτερη σύνδεση της γλώσσας με τη σκέψη, επιταχύνει την δημιουργική σκέψη και την ευελιξία, και εξελίσσει τις ανθρώπινες κοινωνικές δεξιότητες. Διαμορφώνει την προσωπικότητα και επιβραδύνει αποτελεσματικά την εγκεφαλική γήρανση.
  • Η γνώση της ξένης γλώσσας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη χρήση πολυπλοκότερων συντακτικών δομών των νέων μας στη μητρική τους γλώσσα, αναδεικνύοντας δυναμικά τις γλωσσικές δεξιότητές τους όπως είναι οι στρατηγικές αφήγησης, οι λογοτεχνικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής, και η χρήση ευρύτερου λεξιλογίου. Επιπλέον, δημιουργεί περισσότερο γλωσσικό χώρο μνήμης στον εγκέφαλο.
  • Η ξένη γλώσσα διευρύνει το μυαλό γιατί το εμπλουτίζει με νέες ιδέες από διάφορους πολιτισμούς. Έτσι, αυξάνεται η πολιτισμική επίγνωση των νέων μας, αλλά και ο σεβασμός προς τους άλλους πολιτισμούς και καλλιεργείται περαιτέρω η γνώση τους.
  • Η ξένη γλώσσα δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας αλλά δημιουργεί νέους τρόπους σκέψεις και νέες νοητικές δεξιότητες γιατί το μυαλό εξασκείται σε νέες πιθανότητες και εναλλακτικές. Αυξάνει τον εκτελεστικό έλεγχο του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με την αδιάπτωτη προσοχή και τις ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών μας οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην καλή υγεία και ευδαιμονία.

Ακολούθως, οι ξένες γλώσσες γίνονται το στερέωμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι νέοι μας για να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να κατακτήσουν τη ζωή τους σε όποιο τομέα και εάν έχουν διαλέξει. Η ίδια η ιστορία έχει περίτρανα αλλεπάλληλα αποδείξει πως καμία κρίση δεν δύναται να κρατήσει για πάντα. Ακόμα και ως φυσικός νόμος, κάθε καταιγίδα θα κοπάσει και κάθε συννεφιά θα ξαστερώσει. Άλλωστε, ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα ακόμα και όταν κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Έτσι, είναι βέβαιο, για τους νέους μας θα έρθει η Άνοιξη και μαζί η δική τους ευημερία.

Είναι άκρως σημαντικό όμως να γνωρίζουμε σήμερα ότι θα διακριθούν αύριο οι νέοι που θα έχουνε αποκτήσει από νωρίς τα απαραίτητα σημαντικά εφόδια και προσόντα, αυτοί που θα έχουν δουλέψει έγκαιρα και σωστά, κατανοώντας τις ανάγκες του μέλλοντος. Κάθε άλλο από ποτέ η ξένη γλώσσα βρίσκεται στις επάλξεις αυτών των αναγκών. Χωρίς τις ξένες γλώσσες υπάρχει ο κίνδυνος της απομόνωσης των παιδιών μας ακόμα και μέσα στην ίδια τους την αυριανή κοινωνία.

Χρέος των γονιών είναι να δώσουμε τις σωστές αξίες και τα σωστά εργαλεία από νωρίς στα παιδιά μας για να κατακτήσουνε τα όνειρά τους. Γιατί, το να ζεις είναι τέχνη συνάμα μυστήριο και ευλογία και το να φτιάχνεις σωστά και ευτυχισμένα το μέλλον σου στο παρών είναι η σπουδαιότερη καλλιτεχνία. Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλλιτέχνες της ζωής τους από νωρίς για να μπορούμε να τα καμαρώνουμε αύριο όπως επιθυμούμε και αξίζουμε .

Ανάμεσα σε άλλα αναγκαία που ήδη γνωρίζουμε καλά εμείς οι γονείς, η άρτια γνώση της ξένης γλώσσας από νωρίς φαντάζει και είναι αναμφισβήτητα η αναλλοίωτη διαχρονική περιουσία για ένα λαμπρό μέλλον των παιδιών μας.

Εξετάσεις Γλωσσομάθειας ESB Μαΐου 2024: Αιτήσεις – Προθεσμίες
Εξετάσεις ESB, CAMBRIDGE, IFG, GOETHE Μάϊος 2024: Εγγραφές – Διαδικασία – Προθεσμίες